Per què es pelen els plataners?
La muda de l’escorça accelerada dels plàtans ha fet que molts usuaris de les xarxes socials s’hagin preguntat per què passa
La imatge de plataners pelant-se i quedant-se pràcticament sense l’escorça més exterior és habitual en molts pobles i ciutats. Tant, que fins i tot ha saltat a les xarxes socials, amb usuaris que es pregunten si és normal i per què passa.
La resposta és una combinació de sequera i pluges. L’estrès hídric per la falta d’aigua i les sobtades pluges de principis de juny han accelerat el procés de creixement dels arbres i ha omplert escocells i voreres amb les restes de “pell vella”.
Des de l’àrea de Jardins de l’Ajuntament de Barcelona expliquen que és un procés “totalment normal” i que els arbres no han patit més enllà de la falta d’aigua.
Això sí, admeten que aquest any el fenomen s’ha produït “de forma més dràstica” per unes condicions meteorològiques extremes, cosa que ha provocat que sigui molt més visible.
Per trobar una mostra d’aquesta estranyesa només cal buscar el terme “plataners” a Twitter:
I no només passa a Catalunya, a Inca, a les Balears, l’Ajuntament també va haver de pronunciar-se per tranquil·litzar els veïns:
Un procés que és “bo que passi”
Els plàtans són un dels arbres més habituals als municipis catalans. Segons els experts, han passat aquests mesos d’un estrès hídric important a un període de pluges, coincidint amb el moment de la seva màxima activitat vegetativa.
Amb aquestes condicions, els arbres han experimentat un fort creixement, cosa que comporta que se’ls desprengui l’escorça antiga, en un procés que els permet poder continuar creixent i guanyant diàmetre.
“Aquest procés és bo que passi, perquè indica que l’arbre està sa i s’està desenvolupant, està creixent i adaptant la seva estructura a les noves condicions d’humitat i pes”, conclouen des de l’Ajuntament de Barcelona
Font: CCMA i bellaterra.cat