Com minimitzar el consum de l’aigua, serveis d’assessorament al 9Jardí

L’aigua és un recurs essencial per a la supervivència i el desenvolupament dels éssers vius, però la seva disponibilitat és un problema en moltes parts del món. A la Terra, l’aigua dolça representa només un petit percentatge del total i aquesta quantitat s’ha de distribuir i gestionar adequadament perquè sigui accessible per als éssers humans.
A Catalunya, aquesta problemàtica és encara més evident, ja que el règim pluviomètric és irregular i hi ha una gran variabilitat en els cabals d’aigua disponibles. A més, els efectes del canvi climàtic fan preveure episodis de sequera més freqüents i intensos en el futur. En el passat, ja s’han viscut episodis de sequera importants, que han obligat a prendre mesures per garantir el subministrament d’aigua a la població.

És necessari millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua a les llars per compensar la reducció en els recursos disponibles. Cal adoptar hàbits d’estalvi com tancar les aixetes mentre no les fem servir, reparar les aixetes que perden aigua i utilitzar dispositius reductors de cabal. També es recomana usar electrodomèstics de baix consum d’aigua i seleccionar programes d’estalvi en els processos de neteja i rentat. A més, es pot optar per dutxes en lloc de banys i recollir l’aigua freda que surt mentre s’espera la calenta per usar-la en altres activitats com regar les plantes.

A la cuina, es pot reutilitzar l’aigua usada per netejar i rentar aliments per a altres propòsits com regar les plantes. A l’hora de rentar els vehicles, és més recomanable portar-los a un túnel de rentatge que disposi de sistemes de reciclatge de l’aigua, en lloc d’fer servir la mànega, que consumeix més aigua.

En el cas de les piscines, és important adoptar mesures per minimitzar el malbaratament d’aigua. Es poden fer ús tècniques de recirculació i tractament de l’aigua per reduir la seva demanda.

Millorar la qualitat de l’aigua també és una prioritat. Cal evitar abocar productes contaminants com pintures, olis i productes de neteja a les aigüeres i portar-los a punts de recollida adequats. L’ús de productes de neteja i blanquejadors ecològics sense fosfats és una opció més sostenible.

Cal tenir en compte que l’ús de l’aigua està directament relacionat amb el consum energètic, especialment en el cas de l’aigua calenta. Reduir la quantitat d’aigua calenta utilitzada contribueix a l’estalvi energètic.


Com minimitzar el consum de l’aigua amb la jardineria.


1. Els encoixinaments tan damunt del sòl en plantes cultivades en un test o al terra, regulen la temperatura i retenen la humitat de la terra, eviten l’aparició de males herbes (competidores per l’aigua), disminueixen les pèrdues d’aigua per evaporació i alleugen l’acció assecadora del vent. Existeixen: l’escorça de pi o avet, boletes d’argila, residus de poda triturats, grava, àrids, terra volcànica, fulles, malles de fibres etc (foto).

2. Protegirem les plantes  d’aquelles zones molt ventoses mitjançant: bardisses, arbres, fileres d’arbusts, celosíes amb enfiladisses, bruc, vímet, etc. ja que el vent asseca les plantes i en conseqüència demanen més aigua.

3. Evitarem les podes dràstiques, els nombrosos brots nous són grans consumidors d’aigua. És millor anar pinçant i podar d’una forma moderada, regular.

4. Els grans recipients es podem forrar de vímet ja que aquest impedirà que el sol toqui al recipient i més el vímet desprèn frescor .

5. A l’hora de plantar al terra, cal fer un sot molt profund, especialment amb terres argiloses molt compactades ja que sinó les arrels no poden aprofundir per trobar l’aigua emmagatzemada al subsòl. Un tub de drenatge per a arbres i grans arbusts, enterrat al costat de les arrels, facilita la ventilació i sobretot la dispersió de l’aigua amb profunditat .

6. Amb plantes cultivades en un test, cal triar el test més profund i gran possible ja que així la terra no s’asseca tan ràpid i les arrels poden aprofundir. És aconsellable tapar o protegir els testos del sol, així l’aigua dipositada no s’evapora tan fàcilment. I com protegir-los? Agrupant-los, així es faran ombra entre ells o també ficar un test d’una planta dins d’un altre test molt més gran i buit. Aquest segon test buit li farà ombra al test amb la planta. I si aquest test buit l’omplim amb escorça de pi encara mantindrà més la humitat ja que quan plogui, part de l’aigua quedarà retinguda a l’escorça (mirar dibuix).

7. Podem regar-les mitjançant un plat a sota així no desperdiciem l’aigua, però sempre amb la mida justa per no podrir les arrels.

8. Aquelles zones exposades sempre al sol podem plantar-hi arbres o enfiladisses per aconseguir ombra.

9. Cultivar grups tupits de plantes: formen microclimes i retenen la humitat, donen ombra a la terra, protegeixen les plantes petites del vent i eviten les males herbes.

10. En cas de fer trasplantaments o plantacions, fer-ho millor a la tardor ja que en aquest moment la planta necessitarà més aigua que mai per poder arrelar i la podrem aprofitar de les pluges de la tardor i l’hivern. Així la planta no es deshidratarà mai i estarà arrelada quan arribin les calors d’estiu.

11. Els adobs, millor que siguin de lenta alliberació ja que la planta no rep alimentació de cop sinó de mica en mica. Cal un control sever de la dosi, ja que amb un excés d’alimentació la planta queda descontrolada i descompensada i, amb conseqüència, augmenta el consum d’aigua. És pitjor pecar per excés que per defecte.

12. A l’estiu en cas de regar, fer-ho a la matinada o a la nit, així s’evita que la calor diürna evapori l’aigua.

Les plantes lluiten per sobreviure i, si no troben aigua a la superfície, s’espavilen en fer créixer les seves arrels cap a l’interior del sòl on poden trobar aigua per si mateixes.

L’aigua que utilitzem a casa la podem reutilitzar com: qualsevol resta liquida,  infusions de plantes medicinals o l’aigua que fem servir per coure els llegums o verdures (sense oli i sal), l’aigua que utilitzem per netejar verdures o fruites. I si canviem l’aigua d’un aquari, aquesta aigua “bruta” podem fer-la servir també per regar les plantes. Totes aquestes aigües són un adob excel·lent i natural per a tots els vegetals.

Moltes vegades quan ens volen dutxar es perden alguns litres fins que no surt l’aigua calenta, aquests litres d’aigua freda els podem emmagatzemar en bidons d’aigua.

En resum, és crucial adoptar hàbits d’estalvi i eficiència en l’ús de l’aigua a les llars.


Tenim un Servei d’assessorament per optimitzar i minimitzar el consum d’aigua personalitzat del vostre jardí.


 

 



9 JARDÍ
0